Florentina Loredana Dalian

joi, 12 decembrie 2013

Rezultatele Concursului de proză „Scrieţi, băieţi, scrieţi” (CNMV), decembrie 2013


Cu ocazia întâlnirii pe care am avut-o cu membrii Cercului de lectură „Animus” al Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”, în data de 08 noiembrie 2013, am lansat, pentru toţi elevii Colegiului, un concurs literar de proză pe care l-am intitulat „Scrieţi, băieţi, scrieţi!”. Nu întâmplător am ales sintagma care aparţine lui I. H. Rădulescu, participarea la concurs avea să-mi întărească observaţia că, cel puţin în ultima vreme, preocuparea scrisului o au mai mult fetele. Dovada: din cei 15 participanţi, s-a încumetat... un singur băiat (tot e ceva dacă am câştigat şi numai unul!). Îl felicit pe Dragoş Ionuţ Alexandru pentru curajul de a intra în lupta cu balaurul numit literatură :) şi mulţumesc tuturor elevilor care au participat, felicitându-i, totodată, atât pentru preocupare, cât şi pentru calitatea textelor. Sincer, am rămas uimită de profunzimea unora dintre ele, de mesaj, de limba curată şi corect folosită în scrierile lor. Am remarcat, de asemenea, o atenţie deosebită în modul de redactare a acestora (cu foarte mici excepţii, pe care le atribui mai degrabă vitezei).
Concursul nu a fost uşor, proza, mai ales la această vârstă, se scrie destul de greu. Concurenţii au avut de trimis unul sau mai multe texte care să totalizeze între 2 şi 10 pagini. Ca să nu lungesc vorba, voi lăsa cititorii să se lămurească, întrucât intenţionez, după ce, bineînţeles, voi obţine acordul autorilor, să le public, pe rând, pe acest blog.
Jurizarea am asigurat-o singură, a fost preferinţa mea, şi aş dori să fac o menţiune importantă la acest capitol: nu am pretenţia că sunt vreun mare specialist în literatură, vreun as al jurizării sau nici măcar un pui de critic literar. Sunt, în primul rând, un cititor, iar rezultatele le-am stabilit raportat strict la gustul meu. De aceea, îi rog pe elevii care nu se regăsesc printre câştigători (dar eu îi consider pe toţi!) să nu îşi pună etichete false sau să îşi piardă încrederea în talentul şi în potenţele lor literare. Eu nu sunt un juriu avizat! Pur şi simplu, am dorit să premiez textele care m-au impresionat cel mai mult, în calitate de cititor. De altfel, departajarea a fost destul de dificilă, am tot citit şi recitit, astfel încât să mă asigur că sunt constantă inclusiv în propriile mele preferinţe.
Premiile le voi oferi tot eu, sunt mai mult simbolice şi vor consta, aşa cum am anunţat iniţial, în următoarele: Premiul I – 100 lei, Premiul II – 50 lei, Premiul III – cărţi;  diplome pentru premianţi, precum şi pentru participare. Toţi participanţii vor primi şi câte o carte a mea sau un volum colectiv în care sunt prezentă cu texte.
Despre fiecare dintre texte îmi voi spune pe scurt opinia cu ocazia publicării pe blog.
Îi felicit încă o dată pe toţi participanţii, indiferent de rezultat şi le doresc mult succes la şcoală, la alte concursuri şi în tot ceea ce îşi vor propune să realizeze în plan profesional, indiferent dacă aceasta va include sau nu şi literatura.
Adresez felicitări şi mulţumiri speciale doamnei profesor Loredana Alina Stan, pentru deosebita implicare în general în activităţile literare ale elevilor colegiului şi pentru implicarea şi ajutorul oferite cu ocazia acestui concurs, pentru motivarea lor să participe (majoritatea covârşitoare a participanţilor fiind îndrumaţi de dumneaei). Felicitări şi doamnei profesor Simina Niţu (îndrumător ptr.cls. a XI-a E)!
Premiile se vor acorda miercuri, 18 decembrie a.c., începând cu ora 14, în cadrul Cercului de lectură „Animus” al Colegiului „Mihai Viteazul”. Mulţumesc doamnei Loredana Stan pentru invitaţie!

Mai jos, tabelul participanţilor, în ordinea trimiterii textelor:

Nr.crt.
Nume participant
Clasa
Titlu text(e)
1
Mirela-Gabriela Grinzeanu
XI G
Misterul vietii
2
Jeny Căciulă
X F
Iarna amintirilor; Cerul
3
Alexandra Petre
X F
Metamorfoză; Picur de ploaie
4
Raluca Bucnaru
IX A
Arta de a iubi
5
Ionela Petroşan
X F
Noapte de Crăciun
6
Elena Andreea Ciobanu
X F
Eu şi amintirea
7
Dragoş Ionuţ Alexandru
XI G
Copilul din mine
8
Maria Teodora Cipu
XII F
Câte mâini strânse
9
Andreea Irina Lazăr
IX A
Cutia de lemn
10
Sabina Dinu
IX A
Dragă prietenă
11
Elena Adina Sâmbeteanu
XII F
Fuga somnului
12
Adina-Emilia-Nicoleta Neagu
IX F
Am văzut pe fereastră
13
Alexandra Marinela Dobre
XI E
Singurătate
14
Lorena Ţuican
XI G
Nu vodcă, amintiri
15
Oana Miruna Măchiţă
X F
Creaţie; Ego, magistra

Şi, în sfârşit, câştigătorii, pe care îi felicit o dată în plus! 

Rezultatele Concursului de proză „Scrieţi, băieţi, scrieţi”, CNMV, noiembrie-decembrie 2013


Premiul I             RALUCA BUCNARU          cls. a IX-a A
Premiul II           MARIA TEODORA CIPU   cls. a XII-a F
Premiul III          JENY CĂCIULĂ                           cls. a X-a F
(ex aequo)           ADINA-EMILIA NEAGU    cls. a IX-a F

Consideraţii finale

Unii s-ar putea întreba „De ce?” N-ai ce face, cucoană, te plictiseşti şi-ai mai pus-o de un concurs? Nu mă plictisesc deloc şi am ce face de acum într-o mie de ani. Nici banii nu mă dau afară din casă şi, de asemenea, am ce face cu ei. Atunci de ce? Aş putea răspunde simplu: D-aia! Fac ce vreau cu banii mei, cu timpul meu şi cărţile mele. Totuşi „D-aia!” nu e un răspuns elegant, iar eu mă pretind a fi. Şi voi răspunde: pentru că îmi place să interacţionez cu tinerii, să îi provoc la giumbuşlucuri culturale, pentru că ei merită mult mai mult decât le putem oferi noi şi societatea, pentru că îmi place să ofer, pentru că nu mi se pare corect să ofer numai zdrenţăroşilor de pe stradă (să fiu iertată!), puturoşilor care stau cu mâna întinsă şi care, la rândul lor, vor da naştere altora ca ei, pentru că şi eu am primit, poate mai mult decât meritam, pentru că prea adeseori auzim: „Nu am, nu pot, nu se poate, e imposibil, e criză, e democraţie, e sărăcie, e meci, e balet, sunt alegeri, vine iarna, vine cutremurul sau mama zmeilor”! Pentru că mă încăpăţânez să demonstrez, bineînţeles numai cu ajutorul lui Dumnezeu, că am, că pot, că se poate, că este posibil, că nu e criză, nici sărăcie, că nu... Tinerii, mai ales ei, au nevoie de mesaje pozitive din partea noastră, dar de mesaje reale. Nu vorbe, ci fapte. Asta, dacă vom dori ca şi ei, într-un mâine, să aibă, să poată, să ofere, să facă... Eu rămân la ideea mea fixă: omenirea nu are decât o singură problemă – lipsa iubirii! Restul sunt consecinţe (şi criza şi sărăcia şi mama zmeilor...).

         Vă mulţumesc încă o dată tuturor!

Florentina Loredana Dalian


Slobozia, 12 decembrie 2013

4 comentarii:

  1. FRUMOS! Vezi de ce mi-am pus eu banii de la premiu -,, bine,,...sa ii pot darui.

    RăspundețiȘtergere
  2. Păi da! Şi eu m-am gândit că, la câte premii am primit, a venit vremea să mai şi dau. Tu vezi să nu cheltuieşti banii ăia până la primăvară!
    :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Tare postarea! :))) Ai fost suuper-simpatică! :))
    Bravo!!! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Dacă spui tu, Rory, trebuie să te cred. ;)
    Mulţumiri!

    RăspundețiȘtergere